top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Slavnosti piva pod komínem otevřely festivalovou sezonu


Svůj druhý ročník mají za sebou Slavnosti piva pod komínem v záhlinickém pivovaru. Několik tisíc návštěvníků si mohlo vychutnat skvěle připravenou dvoudenní akci, kde v hlavní roli figurovalo především dobré pivo a mnoho kvalitních hudebních interpretů. Program začínal již v pátek odpoledne a první výraznější postavou doslova i do písmene byl na podiu mladý zpěvák Jakub Děkan s kapelou. Vycházející hvězda české pop music zaujala především mladší část publika a poprvé jej výrazněji rozezpívala svými melodickými refrény. Páteční večer pak už mírně poznamenalo počasí. Sice ne moc dlouhá, ale zato vydatná dešťová přeháňka totiž zasáhla fanoušky Dogy přímo během vystoupení jejich oblíbené kapely a spousta z nich utíkala od podia pod přístřešky. Dost věrných však v dešti pařit ještě zůstalo a na nekryté molo občas ze solidarity k divákům šly vykouknout na déšť i členové kapely.

Následky lijáku pak také nepřímo museli skousnout příznivci kapely Dymytry, která musela díky zateklé vodě v elektroinstalaci několikrát své vystoupení přerušovat. Nastaly tak několikaminutové pauzy a nejvíce to odnesl asi bubeník Miloš Meier, který se několikrát vracel, aby mohl dokončit své sólo, nicméně ani natřikrát mu to nebylo díky poruchám dopřáno. Situaci naštěstí elegantně zachraňoval frontman Protheus, který vše publiku s citem a pokorou vysvětlil, tudíž na kapelu snad nikdo naštvaný nebyl. Dymytry se sebou přivezli opravdu nabitý ansábl s několika LED stěnami a pohyblivými světly a na oko mají scénu vypracovanou opravdu dokonale. Bohužel to občas přináší i takováto úskalí a počasí nikdo neporučí. Nebýt těchto zádrhelů, bylo by vystoupení Dymytry asi jedním z vrcholů večera, protože tahle kapela je v současné době opravdu v laufu a dělá dobrou muziku s moderní show.

Všichni si však i přes tyto drobné komplikace dokázali vystoupení jak kapely Doga tak i Dymytry náležitě užít až do konce a o závěrečný mejdan pátečního chladnějšího večera se postarala slovenská nespoutaná parta Horkýže slíže, kde už vše probíhalo bez problémů. Podstatnou novinkou pro mne bylo, že frontman Kuko odložil baskytaru a na koncertech už vystupuje jen s mikrofonem. Jeho nástroje se ujala mladá slečna, která nyní s kapelou vystupuje a zda se jedná jen o záskok či o novou stálou členku je mi zatím neznámo, neboť jsem tuhle informaci zatím nikde oficiálně nepostřehl. Kuko byl díky tomu jako urvaný ze řetězu a předváděl během zpěvu různé pohybové kreace, nicméně kromě této změny Horkýže nepředvedli nic nového a můj osobní pocit z této kapely je, že dobře už bylo. Písničky sice pořád dobré, chytlavé, lidi na ně rádi zapaří, ale když vzpomenu na koncerty téhle kapely ještě před pár lety, tak je to sto a jedna. Možná jen v Záhlinicích nebyli v té pravé formě, možná to byl jen můj pocit….nevím.

Sobota už byla co se týče počasí takřka ideální pro festivalový víkend a odpolední program si lidé mohli užívat na sluníčku. O ten se postaraly např. slovenské kapely Zoči Voči, Levitate nebo známý písničkář a herec Jiří Schmitzer s kytarou, který dokázal vtipně uvolnit atmosféru v publiku. Během dne došlo i na tradiční pivní soutěže a dokonce se lezlo i na zdejší pivovarský komín, přičemž se vzpomínalo na slavný český film Postřižiny. Duo horolezců naštěstí přežilo tuto scénku i v silném větru bez úhony a tak se následně mohlo pokřtít i nové pivo ze zdejšího pivovaru.

Jednou z hlavních večerních hudebních hvězd pak byla i kapela Traktor, která do Záhlinic zavítala po loňském úspěšném vystoupení znovu. Loni pro mne byli překvapením, letos jen potvrdili, že jsou ve stále větším laufu a jdou rok od roku nahoru, co se týče popularity. Kapela si jde tvrdě za svým cílem, přitom to nejsou žádné namyšlené hvězdy a s pokorou si užívají úspěchu. Jejich tvorba se také každým novým materiálem zkvalitňuje a pokud se k tomu přidá i dobré manažerské vedení, myslím, že o téhle kapele bude v následujícíh letech slyšet ještě mnohem více a jejich koncerty budou ještě nabitější. Na Slavnostech piva pod komínem opět strhnuli publikum na svou stranu a vypadá to, že se zde stanou pravidelnými a oblíbenými hosty.

Také následující Walda Gang zde vystupoval už při loňském prvním ročníku, ovšem tehdy to bylo ještě za světla. Nyní už jejich koncert probíhal pod rouškou tmy a kapela díky tomu přivezla efektní ohňovou show, za kterou by se nemuseli stydět ani Rammstein :-) Díky mnoha vysokým plamenům se zahřály snad i lidé v zadních řadách a nechybělo málo a mohly usmažit i vlastního kytaristu, který při divokém nástupu v jedné z písní uklouzl z vlhkého mola. Přestože se válel pod podiem, technici si toho zřejmě nevšimli a plameny i nadále pouštěli dál. Naštěstí ještě pár centimetrů chybělo, ale asi to nebylo pro kytaristu nic příjemného. Walda Gang je jinak takový cirkus na kolečkách. Pokaždé vás to baví, i když je to rok od roku stejné a nějaké změny v playlistu jsou minimální. Kluci prostě dokážou udělat show, kterou lidi na festivalu chtějí a o nějakém umění tady nelze hovořit. Proto ani není potřeba tuhle formu zábavy nějak kritizovat. Na léto však připravují novou autorskou desku, tak to už možná bude jiná káva. Miro Šmajda už se v kapele také uchytil napevno a zdá se, že už tu i nějakou dobu zůstane protože návrat Vládi Šafránka je stále nejistý.

Nejen na hity Elánu pak zavzpomínal v závěru večera jejich člen, slavný slovenský hudebník Vašo Patejdl s kapelou a ten naopak potěšil duše milovníků této hudební éry. Slavnosti piva pod komínem se tak dostaly ke svému závěru a opět tato dvoudenní akce utekla jako voda. Pořadatelé znovu předvedli skvělou práci a potvrdili své bohaté zkušenosti z předchozích akcí. V Záhlinickém pivovaru našli dokonalé zázemí a doufejme, že už je zde zaděláno na pokračování další nové tradice. Festivalová sezona byla zahájena úspěšně a můžeme se těšit na další skvělé léto.

V současné době pro vás připravujeme videoreport z této akce, kde opět nebudou chybět rozhovory s účinkujícími, záznamy vystoupení apod. Prozatím si můžete prohlédnout bohatou fotogalerii níže...

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page