top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Kurtizány z 25.avanue hlavním tahákem těšnovického Rockfestu

Osm rockových kapel se představilo během středečního svátečního dne na Žlíbku v Těšnovicích při novém Open Air Rockfestu, který měli na svědomí organizátoři z kroměřížské hudební restaurace Stará Masna. Sázka padla na kapely spíše klubového ražení, které v okolí zas tak často nevystupují a nejsou příliš okoukané. Rockoví fanoušci tak mohli zhodnotit, jak živě zní tvorba kapel jako např. Chaos In Head, Hand Grenade nebo Ocelot, příznivci revivalových kapel naopak ocenili vystoupení formace Pražský výběr tribute nebo AC/DC Bon Scott Memorial band. Hlavním tahákem však byla pro většinu příchozích pražská kapela Kurtizány z 25.avanue.

Nevzpomínám si, jestli jsem kromě Kurtizán některou ze zbylých kapel někdy slyšel, proto jsem byl na ně zvědavý a vyrazili jsme na Žlíbek už v odpoledních hodinách, kdy právě startovala svůj set druhá kapela v pořadí, Chaos In Head. V předvečer festivalu jsme si z youtube některé kapely nakoukali, a zrovna tahle parta se nám dle videí celkem líbila a byli jsme na ni zvědaví. Tvrdá úderná grupa v čele s teprve devatenáctiletou zpěvačkou, která však dokáže svůj hlas zdrsnět natolik, že to zní podobně jako Arch Enemy. Málokdo by to do tohohle křehkého stvoření řekl, ale zařvat dokáže solidně. To co se ovšem zdálo na youtube jako pecka nás na živo celkem zklamalo. V repertoáru se dalo najít pár dobrých pecek, ale zbytek byl celkem jalový. Evidentně to chce ještě pár let zkušeností na podiu a pak to bude třeba bude dokonalejší.

Kapelou, která se ukázala v dobrém světle byla Ocelot. Takoví čeští Motörhead a inspirace touhle legendou byla zjevná. A to nejen tím, že hned druhou peckou v jejich setlistu byl cover Ace Of Spades. Byl to takovej ten svižnej motorkářskej rock´n´roll s českými texty a kdyby hráli až ve večerních hodinách, věřím tomu, že by řadu lidí strhli na plac. Muzika dobrá, klukům to šlapalo perfektně, chtělo by to možná jen omezit některé zbytečné řeči mezi písněma.

Ačkoliv revivaly moc nemusím, musím říct, že oba zde hrající se mi celkem líbili. Příjemně překvapil Pražský výběr Tribute, kterej předvedl dobrou show, která se co se týče kostýmů, vystupování jednotlivých muzikantů i jejich hlasových projevů celkem věrně blížila k originálu. Pražský výběr jsem nikdy moc neposlouchal, ale jejich legendární pecky jsou samozřejmě notoricky známé. A právě většinu těch tenhle revival odehrál a poprvé přilákal na plac větší množství lidí. I když kopírovat něčí tvrobu je dosti jednoduché, tihle pánové to přeci jen dokázali se ctí a věrně připomněli kapelu, která těch koncertů už zas tak moc asi mít nebude a lidi si ty písničky pořád rádi poslechnou.

To samé platí i o AC/DC Bonn Scot Memorial Bandu, který připomněl éru slavné australské kapely s původním zpěvákem. Pokud se nemýlím, tak jádro kapely tvořili ti samí muzikanti, jako u revivalu Pražského výběru a jen přehodili kostými, prohodili se akorát bubeníci a místo klávesáka přišel další kytarista. Kluci se asi takhle baví a když se někdo dokáže živit travesti show, tak proč by někdo nemohl kopírovat i rockové hvězdy. Nutno ale říct, že tihle pánové to umí fakt dobře a ani jako AC/DC nezklamali. Spoustu věcí mají vychytaných, muzikantsky jsou na tom výborně a Angus Young, jako by byl na podiu taky přítomen.

Hlavní hvězdou večera však byla kapela Kurtizány z 25.avanue, jejíž nejvýraznější osobností je dredatý kapelník Tomáš Vartecký. Kapela má letos za sebou výrazný mylník, když v květnu předskakovala světoznámým Rammstein na obou pražských vyprodaných koncertech v Edenu, což byla pro kapelu v nové sestavě obrovská zkušenost. Na druhém pražském koncertu jsme byl přítomen a velmi mile mě překvapily, protože to odehráli fakt perfektně. Zpěvák Dan Kurz se tehdá celkem krotil a odzpíval to se ctí, což se však nedalo říct o koncertu v Těšnovicích, kde řádil jako černá ruka a někdy to s tím přílišným řvaním až zbytečně přeháněl. Byl to takovej celkem punkovej večírek, neboť Tomáš Vartecký slavil zrovna narozeniny, kapela měla dvoják a po cestě z prvního kšeftu do Těšnovic se evidentně v dodávce něco vypilo. Kurz tak od začátku poletoval mezi lidmi v publiku pod podiem a strávil tam snad větší část koncertu, než na něm, což ale aspoň bylo zajímavý a netradiční a rozhodně se nikdo nenudil. Zazpívat a zaskákat si se zpěvákem tak mohl opravdu každý a věřím, že snad každého během toho koncertu obešel. Že to občas intonačně ulítlo, v tu chvíli asi nikomu nevadilo a většina těch,co na Kurtizány přišla si na jejich muziku ráda zapařila. Snad jen škoda, že odehráli jen festivalový set a ne plnohodnotný koncert. I tak to ovšem byla řádná divočina.

S Tomášem Varteckým jsme na místě natočili i zajímavý videorozhovor, který se zde na stránkách objeví v nejbližších dnech. [if !supportLineBreakNewLine]

Video z festu:

Kurtizány z 25.avanue, Pražský výběr Tribute, Ocelot

FOTOGALERIE:

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page