top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Pivní slavnosti na Kamínce s novou tváří

Letošní ročník tradičně oblíbených Pivních slavností na Kamínce je již minulostí a do rekreačního areálu u Roštína si opět našlo cestu mnoho příznivců rockové muziky a zlatavého moku. Pravidelní návštěvníci jistě zaregistrovali, že festival dostal malinko novou tvář neboť došlo k výměně organizačního týmu a novinky byly patrné např. už z vizualizace plakátů.

Akcí nově provázel tandem dvou veselých moderátorek, byl zaveden systém vratných kelímků a došlo rovněž k navýšení počtu pivovarů, kterých se tu sešla rovná dvacítka. Pro ty, kteří zvládli ochutnat všechny značky, byla připravena i tzv. pivní olympiáda, spočívající ve sbírání razítek a ve finále si tak zdatný pivař mohl vysoutěžit ještě i nějakou hodnotnou cenu navíc. Nedá se tedy říct, že by změna pořadatelů festivalu nějak uškodila. Běžný návštěvník ji možná ani nepostřehl, ovšem v zákulisí chyběla taková ta pohodová, až rodinná atmosféra, která tuto akci předešlých 21 let provázela. Nicméně vše fungovalo a stížností by se našlo po málu. Jedinečné prostředí Kamínky totiž zůstalo a to dělá hodně. Na podiu se taktéž sešly víceméně tradiční kapely, které už tento festival v minulosti navštívily a jsou tu oblíbené. V pátek byla jedním z prvních hlavních lákadel slovenská skupina Horkýže Slíže a přestože vystupovala ještě v poměrně brzkém čase, měla jednu z největších návštěv pod podiem. Kapela zaujala vtipným intrem, které má navnadit na příchod nové desky s názvem Pustite Karola, ovšem žádnou z nových skladeb zatím koncertně nepředstavila. Slovensko mělo v pátečním programu zastoupení ještě v podobě kapel The Paranoid a Ranná nevolnosť, většina lidí se však těšila na hlavní večerní taháky, Vypsanou fixu a Škwor. Tyto dvě kapely si nakonec po vzájemné dohodě přehodily časy svých vystoupení, neboť Škwor uvízl někde na dálnici a doplatila na to bohužel spíše Vypsaná fixa a její fanoušci. Během jejich koncertu se totiž nad Kamínkou přehnalo několik bouřek a z nebe tak padaly doslova provazy vody. Věrné fanoušky to však neodradilo, a i v tom největším lijáku stáli před podiem a podporovali svou oblíbenou kapelu. „Já osobně bych tam vydržel tak dva, tři songy a šel bych se pak někam schovat, ale tam celou dobu stálo neuvěřitelný množství lidí, který si koncert užívalo, takže já jsem z toho nadšenej a beru to jako hezkou zpětnou vazbu,“ svěřil se po vystoupení frontman Márdi.

Fixa v tomto roce vydala novou desku a tak se čekalo, že zazní spousta nových písniček, ovšem opak byl pravdou. Kapela se totiž nechala strhnout pařícím zmoklým davem a tak se rozhodla nasypat do něj ty největší pecky, aby jej alespoň trochu zahřála a to se jí dařilo. "My nehrajeme podle předem daného playlistu a tak hrajem zrovna takovou pecku, která nás napadne. No a až na konci koncertu jsme zjistili, že jsme vlastně žádnou novinku nezahráli, tak jsme dali alespoň dvě až v rámci přídavků", prozdradil Márdi. Je to sice ojedinělý, ale dle mého názoru super přístup. Pokud je mezi muzikanty taková chemie, že si troufnou zahrát co je zrovna napadne, nemůže se stát, že by jeden koncert byl jak druhý a potom to musí bavit jak fanoušky, tak i kapelu. Když totiž vidíte ostatní kapely vícekrát za léto, zjistíte, že jedou podle určitého mustru a většina koncertů je pak úplně stejných.

Z průběhu pátečního počasí nakonec nejvíce vytěžila právě kapela Škwor, nad kterou se nebe smilovalo a umožnilo tak jejich fanouškům užít si koncert v suchu. Kapela sice kvůli předcházejícímu dešti nemohla naplno vytáhnout všechen svůj světelný aparát z kamionu, avšak pekelnou atmosféru tohoto vystoupení nakonec dotvářely nejen šlehající plameny z podia, ale i blesky z doznívající bouře na potemnělém nebi, což v kombinaci působilo velmi efektně a pro diváky to byla show navíc. Jejich vystoupení tak bylo pomyslným vrcholem pátečního večera a nutno říct, že bylo velmi povedené. Sobotní program přinesl taktéž řadu známých hudebních jmen a nechyběly ani pivní soutěže. Během odpoledne se na podiu vystřídaly kapely Medvěd 009 nebo Turbo se svými nesmrtelnými hity. Těmhle kapelám by možná slušel pozdější čas. Sobotní harmonogram byl vesměs postaven dosti nesmyslně, ovšem nejspíš to mělo své důvody, o kterých se dá jen polemizovat. Největší hvězdou druhého dne, potažmo celého festivalu však byl dle ohlasů Banjo Band Ivana Mládka, který sice žánrově mezi ostatní kapely vůbec nezapadal, o to větším a zajímavějším však byl pro všechny zpestřením. Legendární Ivan Mládek potvrdil, že jej stále neopouští jeho typický humor a vtipnými anekdotami a scénkami prokládal se svými kolegy celé své vystoupení a řádně tak protřepal bránice od smíchu všem přihlížejícím, kteří jej nakonec ani nechtěli pustit z podia. Hity jako Jožin z bažin, Prachovské skály nebo Jez si s ním pak zanotovali i ti největší rockeři a publikum tahle parta v dobrém slova smyslu přímo rozsekala.

Ve skvělém čase si zahrála i téměř místní kapela Hanz´s Fuckers, neboť má základnu v Hulíně a tak dostala skvělou příležitost zaujmout, což se jim jakž takž podařilo a určitě získali nějaké nové fanoušky. Za pozornost mimo jiné stál i výkon jejich talentovaného bubeníka, který to za škopkama fakt uměl. Na Kamínce následovně vystoupil i další legendární zpěvák Vašo Patejdl, který připomněl nejen hity své kapely Elán, ale i další nesmrtelné balady.

Nemám nic proti kapele Street69 , dokonce jsem vydržel shlédnout téměř celé jejich vystoupení a nutno uznat, že nejen skladatelsky se celkem vypracovala. Znám je totiž ještě jako zábavovou kapelu a do tohohle ranku mi tak nějak pořád ještě zapadají. Proto nejen mě, ale i spoustě dalších přišlo nepochopitelné jejich vystoupení v téměř hlavním festivalovém čase. Ano, kapela udělala všechno pro to, aby zaujala, pronajala si spoustu pyro efektů a dalších bláznovin, ale to nebylo v tu dobu na skladě už nic lepšího? Navíc pyro efekty ala Rammstein se k téhle partě a k tomuto repertoáru nikterak zrovna nehodí, i když to bylo efektní a hezky se na to koukalo a skvěle fotilo. Chápu touhu prorazit a zaujmout, ale nemusí to být vždy za každou cenu. Stejně vždycky hrajou prim jen a jen ty písničky. A za ty se Street69 v rámci svého žánru stydět nemusí.

Mezi další legendy by se dala zařadit už i slavná ostravská kapela Citron, která však v posledních letech prošla zásadní obměnou. Za mikrofon se vrátil Láďa Křížek, zbytek kapely byl omlazen a téměř na všech koncertech je doprovází stále charizmatická zpěvačka Tanja. Ta to dokázala na podiu skvěle rozpumpovat i v tento večer, došlo i na několik duetů s Křížkem a kapela se prezentovala nejen bezchybným výkonem, ale i efektními kulisami a LED obrazovkami. Nový kytaristi tu bandu skvěle oživili, s Tanjou zněly písničky skvěle, ale Křížek už mi přišel tak nějak vyčichlej. Lidi před podiem si navíc dosti stěžovali na to, že mu nebylo rozumět, ale to už byl spíše problém zvukaře. Publikum mi také přišlo nejzvadlejší za celou dobu festu, ale lze to přičítat i únavě po celých dvou dnech a a taky prudkému ochlazení, které po setmění nastalo. Známé hitovky Citronu jako Zahradní slavnost nebo Ocelové město pak pomalu uzavíraly hlavní program letošních Pivních slavností, za kterými poslední tečku učinila v pozdní sobotní noci kapela Kosovci. Bohatou fotogalerii z průběhu festivalu si můžete prohlédnout níže, v nejbližších dnech zveřejníme i videoreportáž, obohacenou o rozhovory s mnoha účinkujícími na Kamínce. Vše je v přípravě, sledujte Musicreport nebo facebook.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
Zde může být
vaše
REKLAMA

CHCETE NA TENTO WEB UMÍSTIT SVOJI REKLAMU NEBO UPOZORNIT NA NĚJAKOU SVOJI AKCI???

NAPIŠTE NA MAIL:

musicreport@email.cz

bottom of page