top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Arakain a Dymytry opět ve spojení - tour 2016


Málokteré hudební spojení na české scéně funguje tak dobře, jako tandem metalových kapel Arakain a Dymytry. Tyhle partičky spojuje nejen pokrevní pouto obou kapelníků, otce a syna Urbanovi, ale především podobný styl hudby a energie, která z jejich produkce leze. Arakain už je stálicí a legendou na české rockové scéně, kdežto z Dymytry se jakoby stávají jejich nástupci, které si mnoho fanoušků hodně rychle oblíbilo. Určitě k tomu dopomohlo i mnoho absolvovaných společných koncertů právě se staršími kolegy a že tohle spojení opravdu fantasticky funguje jsem se přesvědčil už na podzim roku 2014. Proto když obě kapely ohlásily další společnou šňůru i na rok 2016, měl jsem velké nutkání vidět tenhle metalový cirkus znova. Z nejbližších zastávek tak zvítězil Prostějov.

V tomhle městě jsem byl na koncertě asi vůbec poprvé, takže prostředí pro mě celkem nové. Koncert se konal v místním Společenském domě, což byl docela velký kulturák v jehož horním patře byl obrovský sál, ne sice přímo stvořený pro rockové koncerty, ale to po setmění vůbec nehrálo roli. Důležité bylo, že tu bylo dostatek prostoru pro každého a nikdo se tu netísnil nebo netrpěl z důvodu vydýchaného vzduchu. Celkem vtipná byla ochranka, tvořená několika hromotluky, která někdy byla až moc důležitá a kamarádce např. kontroloval ten samý člověk třikrát po sobě kabelku, pokaždé, když šla ven kouřit. Nevím, jestli si kluci mysleli, že si před kulturákem nakládá do tašky dlažební kostky, aby mohla zmasakrovat muzikanty nebo co....? No nevím, v dnešní době je sice bezpečnostní situace všelijaká, ale mnohdy se to takhle nehrotí ani na mnohem větších akcích.

Ještě než se v sále zhaslo, byla připravená pro fanoušky obou kapel autogramiáda přímo v sále, kde seděli v rožku všichni muzikanti a kdo o tom dopředu nevěděl, tak by si jich možná ani nevšimnul. Autogramiády před koncertem asi působí trošku zvláštně, ale nějakej moment očekávání, kdy se zjeví hvězdy až s první skladbou na podiu už se asi dneska moc neřeší. Zase je to pohodlnější jak pro kapelu tak i pro fanoušky, protože po vystoupení už jsou všichni unavení a na mnoha festivalech už je tohleto celkem běžná věc.

Na podiu se ovšem jako první zjevili do té chvíle nespatření muzikanti z kapely Absolut Deafers, kteří jedou na turné jako hosté a mají za úkol rozehřát publikum a samozřejmě je to pro ně příležitost se ukázat a získat nové fandy. Zezačátku to sice nebylo špatné, ale působilo to na mě stylem "neurazí/nenadchne", ovšem v půlce vystoupení jakoby změnili repertoár, přitvrdili, zpěvák taktéž přeřadil na vyšší level a rázem se to mnohem líp poslouchalo. Tvrdá hudba s českými texty, podpořená kvalitním frontmanem... no myslím, že tahle kapela má šanci prorazit výš a získat zájem širšího publika. Třeba k tomu i tahle šňůra se slavnějšími kolegy dopomůže.

Ze slavnější dvojice kapel vystupovali nejdříve maskovaní Dymytry, kteří na šnůře prezentují svoji studiovou novinku s názvem "Agronaut", která se jim celkem povedla. Je to zatím asi jejich nejvyzrálejší album, kromě metalové tvrdosti se tentokrát zaměřili hodně i na melodičnost a o kvalitních textech z pera frontmana Protheuse už není pochyb. Najde se tam sice i pár pecek jakoby "do počtu", ale jinak je to album celkem silné s mnoha hitovkami, které se jistě uchytí. Jednou z nich je určitě pecka s názvem "Věrni zůstaneme", která zazněla hned po úvodní titulní vypalovačce "Agronaut", dalším silným kouskem je i "Kniha života" nebo "Dej bůh štěstí", které taktéž toho večera zazněly. Z těch silnějších novinek jsem očekával ještě pecku "Sekerou", ale na tu už se bohužel nedostalo. Věřím ale, že časem do koncertního playlistu jistě pronikne. Kromě čtyř novinek tedy Dymytry vsadili na osvědčený repertoár a na jejich koncerty se zkrátka dobře dívá.

Společné turné jakoby jede podle dříve zavedeného mustru z roku 2014 a nějakých závratných novinek, co se týče propojení, jsme se letos nedočkali. Samozřejmostí už je, že každá kapela si vypůjčí jednu skladbu z repertoáru svých kolegů nebo že si zahostují frontmani. Dymytry si tentorkát vybrali skladbu "Černý koně" a Honza Toužimský přišel vypomoct s peckou "Dej bůh štěstí." Jinak se asi po hodině Dymytry rozloučili hitovkou "Ocelová parta" a uvolnili prostor pro kapelu Arakain.

Dymytry - Věrni zůstaneme, Kniha života, Dej bůh štěstí (ft. J.Toužimský)

Ta přijela taktéž s novým albem "Arakadabra", které jsem ještě neměl ani nějak možnost pořádně naposlouchat, ale co jsem zatím slyšel, tak to zní dobře a je to taková novodobá Arakainovská klasika. Samozřejmě taky pár novinek živě předvedli a jak řekl Honza Toužimský: "Rozhodli jsme se, že do vás ty novinky dneska zkrátka naperem" a sázeli tam jednu za druhou. Samozřejmě musely zaznít i starší pecky a Arakain má za ty roky dosti na výběr, takže se mi líbilo že to nebylo kalsické omýlání osvědčených pecek, ale zařadili sem i dlouho nehrané kousky jako např. "Barbaři" z alba Metalmorfoza, kde ještě řádil za mikrofonem Petr Kolář. Z jeho éry zazněl ještě i "Strom života", kde si samozřejmě zahostoval i Protheus z Dymytry a od téhle kapely si Arakain na oplátku půjčil hit "Ztracená generace". Vystoupení Arakainu uteklo nějak hodně rychle a rázem tu bylo finále.

Arakain - Arakadabra, Diesel, Strom života (ft. Protheus)

V něm se opět představily obě kapely ve společném setu, což bývá zlatý hřeb večera a je to to nejlepší co na tomhle turné může fanoušek spatřit. Vše nejprve odstartovali oba bubenící společným "battlem", což už tu sice také dříve bylo, ale na tyhle dva se dá koukat pořád. Obzvlášť Miloš Meier je kouzelník, ten by si dokázal vystačit celý večer i sám. Ostatně jeho vystoupení s vlastním projektem "Drumming Syndrome" sklízí taktéž velký úspěch. Poté se přidali i ostatní kytaristi a vrhli se do společného jamování. To byl jediný nový prvek, který na dřívějším turné nepředvedli, ale chápu, že není moc co vymýšlet, takže je fajn, že mají tendeci přinášet stále něco nového. Některé jiné kapely sice jedou spojené tour, ale každá si odehraje svůj set a tím to končí. U Arakainů a Dymytry je závěrečný asi půlhodinový set skvělým přídavkem pro fanoušky. Při jamování došlo na několik známých riffů světových rockových hitů, ať už to byla Metallica, Iron Maiden, Motörhead nebo Ozzy Osbourne a chlapci z toho poskládali zajímavý průřez. Vzápětí už se přidali i oba zpěváci a zazpívali společnou skladbu "Jedna krev". V té chvíli si i kluci z Arakainu nasadili masky, asi aby ladili s Dymytry, sice v trochu jiném stylu, ale byl to spíš takový malý vtípek.. Pro tohle turné vznikla i jedna společná novinka s názvem "Do stejný řeky" a už je několikátá v pořadí, kterou obě kapely společně složily. Chemie zde prostě funguje a i ty společně nahrané písničky stojí za to, stejně jako fantastický cover od zpěvačky Adele s českým textem "Žít svůj sen", který taktéž na koncertě nemohl chybět. Arakain i Dymytry na závěr pokřtili svá nová alba Hanáckou vodkou a pak už jen společně odehráli své největší hitovky "Strážnou věž" a "Apage Satanas", což byl závěr jak má být.

Arakain + Dymytry - Žít svůj sen, Jedna krev

I tentokrát se turné povedlo. Možná to chtělo trošku delší časový odstup od toho předchozího, ale když už měly obě kapely na kontě téměř zároveň nová alba, tak to ke společnému turné přímo vybízelo. Na předchozí šňůře měli možná i vizuálně hezčí scénu, tentokrát vsadili vše na projekce na obří LED obrazovce, ale jinak bylo podium strohé. To však nijak nesnižovalo výkon obou kapel a večer to byl opět podařený. Kapely čeká poslední společný víkend a pak už se rozjedou individuálně po letních festivalech a dalších venkovních štacích. Společné turné by snad mělo pokračovat opět na podzim zase v jiných městech.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
Zde může být
vaše
REKLAMA

CHCETE NA TENTO WEB UMÍSTIT SVOJI REKLAMU NEBO UPOZORNIT NA NĚJAKOU SVOJI AKCI???

NAPIŠTE NA MAIL:

musicreport@email.cz

bottom of page