top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Ota Hereš z Alkeholu zve na Slavnosti piva pod komínem: „Kde jinde by měl Alkehol hrát, než v pivova


Druhý květnový víkend čeká na příznivce rockové muziky a dobrého piva první ročník festivalu Slavnosti piva pod komínem v Záhlinicích. Jednou z hlavních hvězd na podiu bude i známá pražská kapela Alkehol, která letos slaví čtvrtstoletí vzniku. Její frontman Ota Hereš je pro mnoho rockových fanoušků dnes již nezpochybnitelnou ikonou české scény. Zpěvák, kytarista, textař a skladatel je kromě Alkeholu také zakladatelem další úspěšné kapely Törr, ve které působí současně dodnes a na kontě má v minulosti rovněž působení v kapelách Kryptor, Harlej nebo vydařený fotbalový projekt Hattrick s Alešem Brichtou. V Záhlinicích vystoupí s Alkeholem v sobotu večer, a jelikož se jedná o Slavnosti piva konající se přímo v areálu pivovaru a tato kapela je s pivem bytostně spjata, točil se nadcházející rozhovor s jejím frontmanem kromě muziky výhradně okolo tohoto tématu.

- S kapelou Alkehol letos slavíte 25 let na scéně. Můžete prozradit, jakým způsobem probíhají oslavy?

Velká akce proběhla ve vyprodané Lucerně v Praze. Jinak k oslavám 25 let vzniku kapely odehrajeme letos koncerty, které skladbou songů budou odpovídat tomuto výročí. Samozřejmě se chystáme i na letní festivaly a na podzim budou oslavy završeny tour s Třema Sestrama.

- Alkehol je znám jako kapela, která je od svých počátků „prolitá“ alkoholem, což je víceméně zřetelné už z jejího názvu. Trvá i dnes tento stav nebo došlo po letech ke zklidnění?

Musím říct, že k určitému zklidnění došlo, protože už nejsme všichni v té kondici jako na začátku. Na druhý straně je fakt, že to ještě umíme (smích).

- 13. května zavítáte i na nový festival Slavnosti piva pod komínem, který se koná přímo v areálu záhlinického pivovaru. Pro kapelu i vaše fanoušky by to mělo být takřka ideální prostředí, že?

To je pravda. Kde jinde by měl hrát Alkehol než v objektu, kde se vaří pivo.

- Jedná se víceméně o první ročník festivalu na tomto místě. Poznáváte rádi nové akce nebo upřednostňujete místa, kde už to máte odzkoušeno?

Rádi jezdíme do míst, kde to známe a víme, že je to tam vždycky dobrý, ale nových míst se určitě nezříkáme – kor když je to pivovar!

- Na Slavnostech piva bude zastoupeno několik druhů pivovarů a vy jste bezesporu milovníkem piva. Srovnáváte třeba rád různé značky nebo se držíte jen té své oblíbené?

Mám svojí oblíbenou značku. Myslím, že všechny standartní značky piv známých pivovarů v České republice jsem už asi vyzkoušel – takže je znám. A proto i rád testuji piva menších pivovarů, protože se občas objeví nějaký pivo, co mi chutná.

- K různým minipivovarům, které v současnosti zažívají jistý boom, tedy máte kladný přístup?

Myslím, že je dobře, že vznikají. Aspoň je větší výběr a hlavně je výběr z jiných chutí.

- Kdo je u vás v kapele největší pivař?

Nechci, aby to vyznělo nějak sebestředně, ale jsem to já (smích).

- Na podobných akcích bývají samozřejmostí i různé pivní soutěže jako např. pití tupláku na čas apod. Troufnul byste si na něco podobného?

No, to bychom asi přenechali jiným…

- Prozraďte, jaký vy osobně držíte rekord v počtu vypitých piv?

V mládí jsem jich jednou vypil za den 23.

- Tak to je obdivuhodné číslo. Po podobných akcích se ovšem většinou dostavuje i kocovina. Jaký je recept Oty Hereše na překonání tohoto nepříjemného stavu? Má nějaký osvědčený?

Musím říct, že prakticky nepomáhá vůbec nic. Prostě to člověk musí ty 2 dny vydržet a přetrpět.

- Stávalo se vám třeba dříve v mladších bouřlivějších letech, že někdo z kapely to tak přehnal, že nebyl schopen odehrát koncert?

Koncert jsme vždycky odehráli, ale občas se stalo, že se to nedalo poslouchat (smích).

- Kapela je s alkoholem bytostně spjata, ovšem napadlo vás tehdy, když jste ji zakládal, že dokážete víceméně o jednom tématu zpívat 25 let a více a budete takto úspěšní?

Doufali jsme, že se to bude lidem líbit a že se tím budeme pár let bavit. Ale myslím, že nikdo asi tenkrát netušil, kolik ještě natočíme písní a jak dlouho budeme hrát.

- Na kontě už máte 16 řadových alb. Chystáte v dohledné době další novinku?

Letos vydáme DVD a CD záznam z pražské Lucerny a pustíme se do tvorby nového materiálu pro příští řadové album, které bychom chtěli vydat před létem příštího roku.

- Převážná většina vašich písní se točí kolem alkoholu a záležitostí s ním spjatých. Jak moc je těžké i po tolika letech vymýšlet nové texty tak, aby člověk nevykrádal sám sebe a zároveň uspokojil fanoušky, kteří mají jistá očekávání?

No lehké už to moc není (smích)

- Asi by to byl šok, kdybyste zničehonic začali zpívat třeba o lásce…

To určitě. Ale v úmyslu to nemáme…možná tak o lásce k alkoholu.

- Kde ještě berete inspiraci pro skládání textů?

Přichází to tak nějak samo, občas je to i na základě dlouhých životních zkušeností.

- Má muzikant vlastně ještě potřebu skládat nové písně i po tolika letech, kdy po něm stejně na koncertech většina fanoušků vyžaduje staré osvědčené hity a nové desky už se ani tolik v dnešní době neprodávají nebo je to jen jakási nutnost a jistá forma propagace kapely?

Je pravda, že lid si žádá staré osvědčené hity. Ale ty nejdou hrát do nekonečna a je třeba složit nové skladby, aby koncerty byly pestřejší a zajímavější.

- Nabízí se otázka, zda to člověka ještě baví tak jako dřív? Přeci jen doba už není pro muzikanty tak příznivá, jako např. před koncem minulého tisíciletí….

Fandové nám ovšem dokážou předat velké množství energie a pak je radost pro ně hrát.

- Vy navíc současně působíte ještě ve své druhé kapele Törr. Jak zvládáte paralelně dvě kapely? Můžete říct, že byste některou z nich upřednostňoval přeci jen o něco více?

Kapely se zvládají v pohodě, neboť management obou má na starosti stejný člověk, v tomto případě bubeník Alkeholu i Törru v jedné osobě, Radek Sladký. A co se týče stylu - je právě super hrát rozdílně, to mne baví. Víc v laufu je Alkehol, takže má i víc koncertů, ale o nějakým upřednostňování bych nemluvil.

- Na české rockové scéně jste zanechal díky tomu významnou stopu a mnozí fanoušci už vás dnes vnímají jako legendu. Vy osobně už se takto cítíte? Přeci jen, když se ohlédnete, tak vaše jméno je napsané u spousty vydařených počinů….

Jestli jsem už legendou musí určit samotní fandové (úsměv). Faktem je, že hudbu dělám aktivně od roku 1986

– tzn. jsem už 31 let na scéně a natočil jsem 31 alb.

- Na které období ve vaší hudební kariéře dnes vzpomínáte nejraději?

Samozřejmě na úspěchy, kterých jsem dosáhl v kapelách, ve kterých jsem byl a jsem. Rád vzpomínám na úplný začátky, protože jsme byli plný entusiasmu a radosti.

- Čeho byste naopak ještě rád dosáhnul?

Tak třeba vyprodat O2 Arenu? (smích)

-Dokážete si vůbec ještě představit život bez muziky? Jak by vypadal?

Asi nedokážu.

- Blíží se léto, pro muzikanty hlavně sezona plná festivalů. Stíháte se ještě mimo hraní věnovat i jiným letním aktivitám? Odjet na dovolenou je asi v létě při působení ve dvou kapelách nezmožné….

To je pravda, neb přes léto toho je opravdu hodně. Na druhou stranu si dáváme pár dní celokapelní volno, právě abychom se mohli věnovat sobě a svým rodinám.

- Letní sezona tedy pomalu startuje. Máte na závěr našeho rozhovoru nějaký vzkaz pro čtenáře a vaše příznivce?

Chtěl bych určitě pozvat všechny fandy piva a muziky na Slavnosti piva pod komínem, kde vystoupíme s Alkeholem v sobotu 13. května cca ve 20:45 a těším se, že si to všichni pěkně užijeme!

Jakub Malenovský

(rozhovor vyšel v Týdeníku Kroměřížska)

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page