top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Slavnosti piva pod komínem zažily úspěšnou premiéru


Prvním ročníkem odstartoval nový hudebně – zábavný festival Slavnosti piva pod komínem, který byl umístěn stylově přímo do areálu záhlinického pivovaru. Program byl rozdělen do dvou dnů a hudebním příznivcům nabídl koncerty v součtu patnácti kapel. Zajímavostí je, že tuto akci měl na svědomí stejný organizační tým, který doposud pořádal vyhlášené Slavnosti piva na Kamínce. Řada lidí tak byla zvědavá, jak se jim na novém místě a v novém předprázdninovém termínu povede.

Areál pivovaru se v pátek plnil nejprve pozvolně a kapely, které začaly hrát už brzy odpoledne moc lidí před podium nenalákaly. Přeci jen v květnu ještě většina studentů chodí do školy a další lidé se teprve vrací domů z práce. Vše bylo navíc umocněno právě probíhajícím zápasem českých hokejistů na světovém šampionátu, takže řada návštěvníků dorazila až po jeho skončení. Nakonec však v pátek přišla celkem slušná návštěva a večer se tak mimo jiné mohlo slavit i vítězství našeho národního týmu. K hudebním lákadlům prvního dne patřila např. kapela Gate Crasher nebo kytarista a zpěvák Miloš DODO Doležal, který dal mimo jiné vzpomenout i na slavné hity Vitacitu. Největší nátřesk pod podiem ovšem sklidily kapely Traktor a Fleret, které hrály už po setmění a přispěly k výborné atmosféře. Traktor, a především jeho frontman Martin Kapek, dokázali publikum skvěle rozparádit a pro mě nečekaně se stali asi největšími hvězdami celého festivalu. Jestliže jsem touhle kapelou doposud jaksi pohrdal, dokázali mě právě v Záhlinicích přesvědčit, že už mají natolik chytlavých písniček a skvělé živé vystupování, že patří do české rockové špičky. Kupodivu spousta lidí dorazilo v pátek právě na ně a tak během jejich vystoupení vládla atmosféra jak se patří na pořádném rockovém koncertě. U téhle kapely tedy v posledních letech nastal značný progres a velká festivalová podia jim právem náleží.

Fleret je naopak už valašskou stálicí na hudebním nebi a svou spíše lidovou tvorbou nadchnuli také značnou část publika, které se v prvních řadách oproti Traktoru sice poněkud proměnilo, ale i tak bylo pod podiem plno. Fleret totiž dokáže zaujmout i rockové fanoušky, což nejedenkrát dokázal např. na festivalu Masters Of Rock a zde tomu nebylo jinak. Jejich vystoupení navíc bylo obohaceno o hostující zpěvačku Zuzanu Šulákovou. Ta v kapele převzala žezlo po slavné zesnulé mamince Jarmile, ovšem když předstoupila ve valašském kroji před publikum, rozdíl mezi nimi byl takřka k nerozeznání ať už vizáží, tak i v hlasové podobě. Jablko v tomto případě opravdu nepadlo daleko od stromu. I díky ní bylo vystoupení Fleretu velice příjemným zážitkem.

Po drobných přeháňkách se nakonec i sobota vyjevila jako krásný slunečný den, který lze strávit na festivalu. Toho využil snad až dvojnásobný počet lidí, oproti dni předchozímu a v areálu pivovaru bylo rázem plno. O dobrou náladu se mimo jiné postarali také známí kreslíři a karikaturisti a nemohly chybět ani tradiční pivní soutěže, kde se málem až lámaly rekordy. Hlavní však byly hudební taháky. Odpoledne si někteří mohli zatančit na chytlavé pop-rockové písně kapely Street 69, pamětníkům zahrál něco ze svého repertoáru Roman Dragoun, ovšem tu pravou bouřlivou festivalovou atmosféru dokázala navodit až známá partička Walda Gang, pro některé překvapivě s novým frontmanem. Za zdravotně indisponovaného Vláďu Šafránka totiž momentálně zaskakuje slovenský zpěvák Miro Šmajda, jehož tuzemské publikum může znát především ze soutěže Superstar a zdá se, že jej fanoušci přijali bez problémů, neboť spolu s kapelou dav skvěle rozparádil. Kromě něj však Walda Gang nepředvedl nic nového a vystoupení bylo téměř totožné jako před dvěma lety na Kamínce. "On je to takovej flašinet, ale lidi to mají rádi", pronesl výstižně jeden z pořadatelů a nezbývá než souhlasit.

Walda Gang se poslouchá skvěle, má to správně tvrdou rockovou energii a ve spojení s lidovými texty a melodiemi to na publikum působí perfektně. Možná, že se od téhle kapely časem dočkáme i nějaké tvůrčí činnosti, což už nějaký čas slibuje.

V nastoleném svižném tempu pokračovala i kapela Alkehol, která svými pivem nasáklými písněmi tématicky na takovouto akci v daném místě zkrátka nepochybně zapadala jako kamínek do mozaiky. Kapela okolo Oty Hereše letos slaví 25 let na scéně a tomu odpovídal i playlist, který se skládal z průřezu těch největších pecek. Publikum si tak s Alkeholem mohlo zazpívat O chlastu, Na Slamníku a dát si s ním i Na zdraví. I tentokrát na postu basáka zaskakoval Honza Bartoš místo Tondy Rauera, který nyní více upřednostňuje svůj Harlej, a tak člověka napadlo, zda-li mu nyní hraje více sestava Törru anebo Alkeholu. Každopádně i tak Alkehol odehral dobré vystoupení, i když na nich byl znát už druhý koncert během dne neboť přejížděli z festu v Kuřimi. Na publiku ovšem žádná únava znát nebyla a tak většinu koncertu řádně propařilo.

Závěrečnými hvězdami pak byli slovenští Desmod, kteří trochu pozměnili své koncertní kostýmy a vyfikli se do gala. Ani ti své publikum nezklamali, když mu přednesli nálož těch největších hitů a semtam i nějakou ochutnávku z připravované desky, která by měla vyjít během několika nadcházejících týdnů. Pro pořadatele si ještě kapela v závěru vystoupení připravila malý dárek v podobě dortu, což bylo jistě milým gestem a povzbuzením do dalších ročníků.

V Záhlinicích pod komínem tedy nečekaně vzniklo krásné prostředí pro nový hudební festival, jemuž nechyběla bezchybná organizace, kterou si pochvalovali jak fanoušci, tak i kapely. Uspořádat festival v pivovarském areálu se ukázalo jako velmi dobrým nápadem a už při prvním ročníku se jen těžko hledaly nedostatky, snad jen kromě front na dámská WC, což je ovšem problémem na většině masových akcí. Nutno je vypíchnout i fakt, že to byl festival čistý, o což se nestarala jen pořádková služba, ale především návštěvníci samotní. Na pořadatelích je znát, že už mají za sebou řadu let zkušeností z předešlých akcí a hlavně to dělají srdcem, což pozná a ocení snad každý.

V nejbližších dnech se tu objeví i rozsáhlý videoreport z festivalu, kde jsme vyzpovídali před kamerou nejen hlavní hudební hvězdy, tak sledujte stránky Musicreportu anebo facebook!

Zatím se můžete pokochat fotkami....

Fotogalerie PÁTEK!

Fotogalerie SOBOTA!

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
Zde může být
vaše
REKLAMA

CHCETE NA TENTO WEB UMÍSTIT SVOJI REKLAMU NEBO UPOZORNIT NA NĚJAKOU SVOJI AKCI???

NAPIŠTE NA MAIL:

musicreport@email.cz

bottom of page