top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Pražská grilovačka s kapelou Rammstein


Po dlouhých šesti letech se ukázala slavná německá kapela Rammmstein opět fanouškům v České republice. Tentokrát to bylo v Praze na fotbalovém stadionu Eden a to hned dvakrát po sobě. Čeští fanoušci totiž dokázali slávistický stánek na Rammstein vyprodat během několika hodin a tak bylo rozhodnuto, že se na druhý den přidá ještě koncert další, aby se dostalo na všechny ty, kteří touží ohnivou show téhle úderné party vidět živě. Netrvalo dlouho a Eden byl vyprodán podruhé. Díky tomu tak mohlo vidět kapelu na našem území přes padesát tisíc lidí a jsem rád, že jsem byl opět u toho. Nikdo sice netušil, zda bude přidán koncert druhý, ale možná se vyplatilo trochu počkat až přejde prvotní vlna zájmu a zahlcení sítí a koupit si lístek na lepším místě, rovnou před podium, pro druhý den. Navštívili jsme tedy až druhý pražský koncert v pořadí v pondělí 29.5. a mohli jen doufat, že už je z předešlého dne vše vyzkoušeno, nazvučeno, natrénováno :)

Po celodenním trmácení (nebo spíše stání) na D1 jsme dorazili do arény právě ve chvíli, kdy započínala svůj set česká předkapela Kurtizány z 25.avanue. Ta oproti neděli začínala naštěstí až o 20 min. později, takže jsme ji chytli pěkně od začátku. Když bylo oznámeno, že předkapelu Rammsteinům budou dělat právě Kurtizány, byl jsem velmi mile překvapen. Mám jejich muziku moc rád, ovšem přeci jen je to kapela spíše klubového ražení a poslední dobou o ní nebylo až tak moc slyšet, proto to překvapení. Nevím, jakým způsobem se k tomu dostali, každopádně pro mě to byl o důvod víc se na koncert těšit, i když prioritní byli samozřejmě Rammstein. Kurtizány však byli příjemným bonusem a pro kluky to určitě musely být životní koncerty. Pro tolik lidí naráz už si asi nikdy nezahrajou a reklama je to pro ně výtečná. Obzvlášť, když připravují nové cédéčko a dali o sobě na místě vědět docela úcythodným způsobem. Ostudu si rozhodně neudělali a dle všeobecných reakcí se líbili. Viděl jsme je poprvé s novým zpěvákem Danem Kurzem a i když mi přišlo, že v mnoha pasážích až přehnaně řve, dokázal např. v písničce V peřinách i zjemnit a přesvědčil, že umí i zpívat. Myslím, že za bývalého frontmana Simona docela kvalitní náhrada, i když u těch zpěváků je to nahrazování vždy těžké. Každopádně ulehčil pozici Tomáši Varteckému, který se může soustředit víc na kytaru a tomu přeci jen některé ty drsnější polohy jako zpěvákovi taky úplně neseděly. Proto tedy našel mladé dravce a zdá se, že nová sestava už zdárně šlape. Kurtizány tedy velmi vydařený předkrm a jakožto zástupci české scény se kluci předvedli ve velmi dobrém světle. Místy jsem však měl pocit, že je podiový osvětlovači chtějí tou nadmýrou dýmu ze stage vykouřit jak sršně :) Zvuk však měli relativně slušný.

Kurtizány z 25.avanue - Omylem

Po nutné pauze se asi 20 minut po 20.hodině objevil na obrazovkách minutový odpočet času, což značilo příchod hlavních protagonistů z Německa. Po pádu opony už se ze stropu podia začaly efektně spouštět oba kytaristi, kteří stály na světelných rampách, které důmyslně využili i k tomuhle účelu a cirkus Rammstein se začal rozjíždět s novou písničkou Ramm4, jejíž text se skládá výhradně z názvu předchozích hitů kapely. Frontman Till Lindemann přistepoval v bílém oblečku s kloboukem, který vzápětí po shození z hlavy explodoval a svým nezaměnitelným hlasem začal dostávat do extáze tisíce svých příznivců.

Koncerty v Edenu bohužel musí kvůli nočnímu klidu končit do 22.hodin a tím pádem spousta kapel přichází o efektivní vyznění své světelné show. Nejvíce na tohle pravidlo doplatili právě Rammstein, kteří jsou svou světlenou a obzvláště ohnivou show pověstní. První polovina koncertu tak nedala naplno vyniknout všem těm důmyslně vymyšleným efektům, které má kapela se svým týmem v záloze a za denního světla to zkrátka nemělo tu správnou atmosféru. Nikomu to však asi v tu chvíli nevadilo, protože muzika šlapala na plné obrátky a snad každý se nechal strhnout šlapajícím těžkým strojem s chytlavými melodickými linkami. Kapela navíc odvedla vše, co bylo v jejích silách, takže vinit za brzký začátek koncertu lze snad jen magistrát hlavního města Prahy.

Rammstein sice měl dle původních plánů přijet už s novým albem, ale to je stále v nedohlednu a tak přivezl nálož svých největších hitů, což dozajista nikomu nevadilo a s každým začátkem nové písně se kapela dočkala hlasitého nadšeného ohlasu. Malinkou vadou na kráse tak mohlo být jen to, že co se show týče, tak toho nepředvedli nic moc nového. Skalní fans Rammstein už jistě veškeré scénky a ohnivé efekty znali z předešlých let a také díky tomu, že nemá kapela nové písničky už asi velice není moc co vymýšlet k těm starším. Navíc spousta fans se na konkrétní pasáže těší, takže proč jim je nepředvést znovu. Některé scénky se dočkali jen drobných inovací, např. v písni Ich tu dir weh Till vyjíždí nahoru na světelné rampě, na které sestoupili v začátku kytaristi, aby skropil proudem jisker klávesáka Flakeho, novinkou pro tuzemské fanoušky bylo naopak Tillovo odpálení se bombovým pásem připevněným na hrudi jakožto sebevražedný atentátník při písni Zerstören. To byla asi také jediná nejkontroverznější scénka, obzvláště v dnešní době a pár dní po té, co se stala tragedie na koncertě v Anglii. Lindemann byl naštěstí jediným, kdo se na tomto pražském koncertě odpálil, ovšem nezanechal tím žádné další následky pro okolí. Tyhle kontroverzní vtípky ke kapele však patří a někdo si mohl i stěžovat, že jich bylo během koncertu málo. Osobně jsem si koncert přesto přese všechno užil nad míru, protože na show téhle kapely se člověk může dívat opakovaně pořád, ať už je jakákoliv. Nebyl to sice už takový ten silný "WOW efekt", který jsem zažil při jejich prvním koncertu v Ostravě, ale tentokrát jsem si to užil zase z jiného pohledu a opět mě to bavilo. A pokud se ptáte zda-li bych jel znova, tak rozhodně ano!

Podiová technika a show kapely Rammstein totiž patří k tomu nejdokonalejšímu, co na světě lze vidět. Vše je důmyslně propracováno, během koncertu se vše hýbe, sjíždí, mění, světla jsou dokonalá a o obřích ohnivých efektech ani nemluvím, to je kapitola sama o sobě. Člověk při pohledu na to zkrátka jen žasne, pokud zrovna není nucen při rytmickém industriálním marši automaticky třepat hlavou! :) A davovou euforii dokáže vyrobit zpěvák mimo jiné i obyčejnou frází v češtině "ruce nahoru"!

Během koncertu zazněla spousta hitovek jako např. Feuer frei, Du riechst so gut, Links 2-3-4 nebo pomalejší Seeman. Asi potřetí během jednoho týdne taktéž zazněla v Edenu píseň Stripped, což je cover od kapely Depeche Mode, která ji na stejném místě odehrála o pár dní dříve. Rammstein ji zařadili na konec setu před přídavky. Největší ohnivou nálož přinesla tradičně nejslavnější hitovka kapely Du hast, při které lítaly rachejtle publiku těsně nad hlavami a ohně tryskaly ze všech stran podia i zprostřed davu od zvukařské věže, kde připomínaly hřib při výbuchu atomovky. Tuhle grilovačku pak zopakovali ještě v závěru v přídavcích při písni Sonne a podobný zážitek by asi při halovém koncertě lidem dopřán nebyl. Tisíce barevných konfet naopak vystřelilo nad hlavami diváků při písni Amerika a tohle všechno už se odehrávalo za tmy v druhé půli koncertu a to teprve zavládla ta pravá atmosféra. V největší euforii však přichází vždy bohužel konec, ovšem i díky tomu odchází tisíce lidí domů nadšených. Rammstein se s publikem rozloučili tradičně písni Engel, kterou Lindemann odzpíval zavěšen ve vzduchu s hořícími andělskými křídly a na závěr opět i v češtině poděkoval.

Mohli jsme tak po dlouhých letech vidět opět dokonale propracovaný koncert a techniku, kterou vozí málokterá ze světových kapel. Troufám si říct, že nic lepšího v dnešní době u metalových skupin k vidění není, i když se jich mnoho snaží Rammsteinům přiblížit. Teď jde jen o to neustrnout na místě, vydat novou desku a k ní vymyslet zase nějakou novou, důmyslnou show. I v budoucnu se totiž mile rád na koncert Rammstein zase podívám, protože tohle jen tak neomrzí.

Video:

Rammstein - Ramm4, Zerstören, Ich tu dir weh, Du hast, Amerika

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
Zde může být
vaše
REKLAMA

CHCETE NA TENTO WEB UMÍSTIT SVOJI REKLAMU NEBO UPOZORNIT NA NĚJAKOU SVOJI AKCI???

NAPIŠTE NA MAIL:

musicreport@email.cz

bottom of page