top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Akustický Škwor stojí za poslech


Skupina Škwor se po loňském halovém turné, které bylo doposud největším v jejich historii vrátila zpět do menších klubů. Důvodem však není úpadek zájmu o jejich vystoupení, ale předem plánované akustické turné, které si přeci jen zaslouží menší, komornější prostory. Tento tah vyšel kapele na výbornou a o tyto výjimečné unplugged koncerty je obrovský zájem. Na mnoha místech jsou vyprodány a v některých městech musela kapela koncerty přidávat dva dny po sobě. Takto tomu bylo např. i v Olomouci, kde fanoušci Škworu beznadějně zaplnili místní S-klub v pátek i sobotu 15. a .16 března. My jsme navštívili druhý olomoucký koncert v pořadí a tento hudební zážitek rozhodně stál za to.

Škwor totiž nepojal unplugged tour tak, že by jen přehrál svou rockovou tvorbu na akustické kytary, ale dal si záležet i na tom, aby v akustické podobě dobře zněly. Je známo, že kapela využívá ve své tvorbě i hodně elektornických samplů a např. i klavírních linek, které ovšem při živých koncertech nahrazují různé předtáčky pouštěné z počítače. Na unplugged koncertech se těmto věcem kapela zcela vyhnula a místo toho najala skvělé hosty v podobě Filipa Vavřičky za klavírem a Marka Nováka s violoncellem. Ti se postarali o zcela neobvyklé aranže většiny škwořích písniček a nutno říct, že se to jako celek opravdu příjemně poslouchalo. Vynikaly zcela jiné tóny, kytarová sóla zněla úchvatně, v některých písních je doplňovalo právě viloncello a po muzikantské stránce to byl možná lepší zážitek, než na tvrdě rockovém koncertě. Nedá se to, pravda, moc srovnávat, protože na klasickém koncertě člověk očekává nářez, tlak z beden a paření pod podiem. Tyhle unplugged vystoupení jsou spíše víc o poslechu a vychutnání si jednotlivých tónů i zpěvu.

Škwor měl navíc skvěle přichystanou i scénu, vhodně uspůsobenou právě pro takováto vystoupení. Propracovaná do jednotlivých detailů a přitom docela jednoduše a decentně vyřešená. V popředí před muzikanty plápolaly svíčky umístěné na velkých svícnech, ze stropu visel zajímavý svícnový lustr a pozadí tvořilo plátno, které se dalo perfektně nasvítit všemi barvami, takže bylo pokaždé trochu jiné. Scéně navíc ještě dominovalo obří oko a velký trojrozměrný démonický obraz. Jednotlivých detailů, jako např. plápolajících ohýnků v rozích, počmáraných panenek nebo gumové kachničky na stojanu mikrofonu už si všímaly jen bystré oči a přesto to všechno dotvářelo takovou jakoby až hezky divadelní atmosféru.

Díky této komorní atmosféře mohl do playlistu Škwor zařadit i více pomalejších písní a hity jako Sraž nás na kolena nebo Mý slzy neuvidíš nemohly samozřejmě chybět ani v akustické podobě. Vynikly ale i takové písně, které by jinak v repertoáru celkem zapadly. Za zmínku stojí např. Zlo mezi námi, která byla v unplugged verzi hodně povedená.

Muzikanti si celý večer evidentně užívali spolu s fanoušky a vzhledem k tomu, že už zde hráli druhý večer po sobě, byli i dobře naladěni a přidali i nějaké zážitky z předchozího pokoncertního večera. Petr Hrdlička si užíval i skutečnosti, že nemusí po koncertě řídit a tak padl i nějaký ten panáček a pivo během hraní, sršel dobrou náladou a mezi písněmi ho doplňoval mluveným slovem i kytarista Martin Volák. Celý večer se nesl ve velmi příjemné atmosféře a užili si jej samozřejmě i fanoušci, kteří se při největších hitech dostávali do varu. Kapelu a její tým nezbývá, než pochválit za tento skvělý krok, který je zase ukázal v trochu jiném světle a vytrhl tak trochu ze stereotypu. Doufám, že v občasných unplugged koncertech bude kapela pokračovat i nadále, protože bych si ji v téhle podobě rád poslechnul ještě jednou. Nic se však nesmí přehánět, aby pak i tyhle koncerty neztratily punc výjimečnosti.

V nejbližších dnech opět přineseme i videoreportáž z tohoto koncertu s rozhovorem s kapelou i fanoušky. Sledujte tedy náš web, facebook nebo youtube kanál.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page