top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Doga se svou rockovou fabrikou na sklonku turné zavítala do Brna


"Dělníci rocku" - jak sami sebe titulují muzikanti z kapely Doga na svém posledním albu Hard werk slaví na stejnojmeném tour nejen třicáté výročí, ale zároveň i prezentují zmíněnou studiovou novinku, která vyšla těsně před Vánocemi 2017. (Recenzi na album Hard werk můžete číst ZDE!!) Jak už název alba, tak i titulek článku napovídá, bylo celé toto turné stylizováno do továrního prostředí a přizpůsobena tomu byla jak celá nová scéna, tak i kostými muzikantů. Kapela oproti předešlým letům zase vše oproti minulým letům zmodernizovala, vezla se sebou vlastní světla i zvuk a výsledkem byl podařený audiovizuální zážitek pro fanoušky, kteří některý z koncertů tour navštívili.

V Brně však padla určitá omezení a tak nemohlo dojít na některé prvky, které byly na jiných koncertech běžné. V klubu Semilasso nemohlo dojít na ohňové efekty nebo na konfety, diváci přišli i oblíbené vrhání hajzlpapírů v písni Já se na to... Nicméně i tak se bylo na co dívat a především světelný ansábl byl skutečně bohatý.

O zahřívání publika se staraly dvě předkapely Booters a Komunál, které s Dogou absolvovaly celou šňůru a především Komunálu se dařilo lidi jakž takž rozpumpovat. Kapela, která už rovněž oslavila 25 let na scéně a dříve působila pod delším názvem Komunální odpad, má přeci jen už také věrnou základnu fanoušků a i když převážná většina přišla na Dogu, našla se mezi nim spousta těch, kteří si dokázali užít i koncerty zmíněných hudebních hostů.

Každá z předkapel dostala prostor něco kolem hodiny a kolem desáté už se za plentou začínala připravovat scéna pro Dogu. Kluci odstarovali koncert ve svářečských kuklách, které už fanoušci měli možnost shlédnout v bookletu alba anebo v novém klipu k písni Fabrika rock´n´rollu, která byla i otvírákem celého vystoupení. Scéně navíc dominovala ještě jedna, ale o dost větší svářečská kukla, v jejíchž útrobách byl ukryt Mrňus za bicími a v jejímž hledí se ukrývala obrazovka promítající různé animace v průběhu celého koncertu. Scéna byla promakaná do detailu, včetně stojanů na mikrofony nebo airbrushe na kytarách, objevily se i velké větráky s barevně nasvícenými vrtulemi, které však už byly součástí jejich scény v minulých letech, tentokrát však stylizovaně zapadly o něco lépe. Na podiu Semilassa však byla scéna jakoby hluboko utopená a nevynikla tak skvěle, jako např. při halovém koncertu v Ostravě. Koncepčně by tohle tour i vzhledem k výročí do velkých hal patřilo celé a určitě by se dalo do jisté míry srovnávat i s posledním velkým turné Škworu. Doga se však zatím do velkých hal nehrne a vyhovuje jí hrát každý víkend raději v menších sálech, ale za to pravidelněji. Každý to má holt nastavené jinak a lze to i pochopit. Izzi je rocker celým srdcem, má rád kontakt s fanoušky a chce hrát. Těžko si ho proto zatím představit, jak se doma válí na gauči a čeká půl roku na turné. Po stránce technické a hudební by však ostudu ve velkých halách s touhle šňůrou neudělali, otázkou je, jak by to bylo např. s návštěvností, ale to je pokaždé sázkou do loterie.

Více než výletem do třicetileté historie se playlist zabýval novými skladbami a konečně od Dogy zazněly více než tři novinky během koncertu. Vždy je obtížné vyřazovat staré oblíbené věci novými, ale tentokrát se toho Doga nebála a zahrála asi šest nových kusů, i vzhledem k tomu, že byl od vydání alba k turné dostatečný časový odstup a lidi si měli možnost nové pecky naposlouchat. Vše si hezky sedlo a jelikož je nová deska velmi vyvážená, zapadaly i nové kusy do playlistu celkem přirozeně. Potenciál zakotvit v něm delší dobu mají určitě pecky Fabrika rock´n´rollu, Vítězná, Lepší než ex a snad i Beskydy, naopak poteciální hitovka Dej mi duši svou, která na desce zní skvěle, byla v koncertní verzi nepřesvědčivá. Po delší době se do playlistu vrátily i pecky jako např. Laně jdou nebo Stíny, které byly věnovány vzpomínce na bývalého zesnulého basáka Pepu Šika, efektním kusem byl i Bílej sníh, při kterém si diváci mohli přeci jen vychutnat nějaký ten efekt navíc v podobě padajícího saponátového sněhu. Jinak byl seznam odehraných skladeb celkem vhodně zvolen a dotkl se alespoň jednou písní vždy jednoho alba z historie kapely, snad výjma desky No a co!!. Kapela tak zabila dvě mouchy jednou ranou a ani o největší hity nikdo nepřišel.

Následující poslední dva koncerty Hard werk Tour v Pardubicích a Žďáru jsou dnes již také minulostí a uvidíme, jakými koncertními kroky a vjakém stylu bude kapela dál pokračovat. Za dveřmi je pomalu venkovní festivalová sezona a tam na velkých podiích bude chtít Doga jistě své nové album taktéž řádně zpropagovat. Nová scéna zde bude určitě dobře vynikat.

Na koncertě jsme měli zastoupeno i pár kamer a pokud se zadaří, chystáme odtud malé překvapení. Zatím se můžete níže mrknout alepsoň na hrubě sestříhanou ukázku, jak to v Brně vypadalo.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page