top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Hudba Praha vydává po devíti letech novou řadovku. Michal Ambrož v ní navazuje na náladu slavného de

Když se Michal Ambrož v roce 2016 vrátil po nemoci na pódia, postavil kolem sebe novou sestavu Hudby Praha. Inspirativní spolupráce s výbornými muzikanty mladší generace, včetně dvou zpěvaček, nyní vyústila v album nazvané jednoduše Michal Ambrož & Hudba Praha (Warner Music). Přestože má nahrávka současný zvuk, atmosférou navazuje na to nejlepší z počátků kapely v osmdesátých letech. Deseti písňovou kolekci produkovali Ambrožovi spoluhráči Radovan Jelínek, Matěj Belko a Michal Pelant. Role supervizora se ujal David Koller. Kapela album pokřtí v pražském Paláci Akropolis 24. dubna.

„V dobách, kdy jsme natáčeli s omezenou technikou, s různejma peripetiema, první desku Hudby Praha, tak to bylo období, které někteří hudební kritikové označovali jako období fernetové neboli hořko-sladké. A já myslím, že tato chuť nebo možná pro někoho i pachuť je cítit i z těchto nových písní. Chtěl jsem hudebně navázat na náladu první desky,“ říká o nahrávce Michal Ambrož, který se na albu vrací ke své písničkářské poloze z roku 1985.

„Myslím si, že to je ta tradice, kterou řekněme „trochu přebil ten rokenrol“, který byl v devadesátých letech význačnou známkou Hudby Praha a vlastně se doba proměnila natolik, že je potřeba emoce zklidnit a dát je do souvislostí,“ dodává.

Na zvukové podobě alba Michal Ambrož & Hudba Praha se podíleli noví spoluhráči: kytaristé Radovan Jelínek a Michal Pelant, klávesista a kytarista Matěj Belko, baskytarsta Jakub Vejnar, bubeník Roman Vícha, saxofonista Jakub Doležal nebo zpěvačky Tereza Kopáčková, Veronika Vítová a Markéta Foukalová. Osm textů napsal Michal Ambrož. Zbylé dva pocházejí od Petra Váši a J. H. Krchovského.

„Například Uprchlík je od Jury Háska Krchovského z nějaké starší sbírky, Najednou získává nové dimenze. Je to první píseň na albu kvůli tomu, že vše, co následuje, je po velkém zemětřesení. Myslím, že z té písně čiší beznaděj, která může člověka potkat v kteroukoliv minutu jeho života, aniž by se na tom nějak podílel a měl na to vliv. Píseň, která ilustruje to, co následuje po útěku. Náš svět je zbouranej, přicházíme do trosek a rozhlížíme se kolem,“ vysvětluje Michal Ambrož.

Michal Ambrož o novém albu:

Začíná „Uprchlíkem“, zemětřesení, konec světa.... Začíná to koncem světa, skoro koncem světa.

„Už jsme zase zpátky“ je návrat po katastrofě. Duet s Markétou Foukalovou

„Děláme co můžem“, vidíme tu spoušť a děláme co můžeme, abychom ji odstranili, jenže najednou do toho přijdou ty „Prachy“, nebo co.

Je to o vztazích. To je právě to, co se přenáší ze staré Hudby Praha. Vždycky to bylo o chlastu, bolševikovi a o ženskejch.

„Velká slova“ je konec první části.

„Macho“ je výsměch, všeobecný výsměch po těch Velkých slovech, to jsou ty „hillbilies“. Tak teď přijde ten hlupák a začne něco vykládat.

„Do pekla, do nebe“, protože na druhou stranu je to vostrý od těch holek. Možná, že to trochu přepískly a dokážou být hodně vostrý a ani to nevědí.

„Já i Ty“ je popis situace. Ve všem jsme vlastně spolu.

„Jasná Páka“ je taková možná trochu odbočka. Je to popis doby. Popis Petra Váši. Forma písně je lehoulinká a načechraná, ale ten obsah je vlastně hroznej. Možná to je největší popis situace, která tady je.

Čas nás žene je konec.

PLÁN TURNÉ:

18.4.2019 Jablonec nad Nisou - Klub na Rampě

23.4.2019 Brno - Fléda

24.4.2019 Praha - Akropolis

26.4.2019 Havlíčkův Brod - OKO

27.4.2019 Chrudim - R-klub

3.5.2019 Litvínov - Attic

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page