top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

KABÁT si po čtyřech letech zahrál v klubu

Není příliš obvyklé, aby v současnosti největší tuzemská kapela Kabát hrála v klubech. Přeci jen už si u ní každý zvykl na stadionovou show pro tisíce diváků a v dohledné době to asi ani nebude jinak. O to více raritní byl úterní koncert 10.prosince v brněnském Sono music clubu, který disponuje kapacitou lehce přes tisícovku. Pro Kabát tedy koncert víceméně komorní a pro diváky šance mít kapelu téměř na dosah.

Kabát už si koncert v brněnském Sonu vyzkoušel premiérově v závěru roku 2015 a byl s ním natolik spokojen, že přijal nabídku ke zopakování i letos, v den narozenin svého kapelníka Milana Špalka. Sono je velice moderní hudební klub s dobrou akustickou a příjemně vypadajícím prostředím. Ten, kdo jej projektoval, musel mít v hlavě, protože je krásně přizpůsoben divákům s odstupňovaným hledištěm a dvěma patry balkonů, takže je na podium hezky vidět téměř odkudkoliv a ani při vyprodaném koncertu, jako byl tento, se člověk nijak netísní a má muzikanty na dohled. Člověk si během koncertu může odskočit i na bar nebo na WC a nemusí se bát, že by ztratil místo, což se na stadionových koncertech Kabátů často nepoštěstí. Výhodou Sono centra je i přilehlá restaurace a hotel, takže není divu, že sem kapely jezdí hrát rády, neboť zde mají veškeré potřebné zázemí.

Koncert to byl pro Kabáty vskutku komorní a kapela jej tak i pojala. Vykašlala se na veškerou doprovodnou show a bohytý technický ansábl, který se sebou vozí na velké koncerty a postačilo jen pár světelných efektů. Nebyly tu žádné LED stěny ani ohně,a přesto si kapela vystačila jen se svými písničkami a s přímým kontaktem se svými fanoušky, kteří nestáli za žádnými zábranami a mohli si s muzikanty podat ruce. Myslím, že nikdo ani nějakou zvláštní show v tu chvíli nepostrádal a každý si užíval tenhle výjimečný předvánoční večírek se svou oblíbenou kapelou. Ta si jej užívala rovněž a obzvlášť na kytaristech bylo v dobrém slova smyslu znát, že jim častější koncerty a přímý kontakt s publikem chybí. Zároveň však bylo znát, že si odvykly hrát v menších uzavřených prostorech a po pár písních už naznačovali frontmanovi Vojtkovi, že si jejich fyzická kondice vyžaduje delší pauzy mezi písněmi, což si zpěvák samozřejmě neodpustil náležitě vtipně okomentovat.

Jedinou malou kaňkou na koncertním večeru byl snad playlist, který byl téměř totožný s letním turné ke třiceti letům kapely a ten už zde přehrála na open air koncertu v červnu. Diváci, kteří turné v létě navštívili, zde tak slyšeli totožný a o několik písní zkrácený hudební program, což byla trochu škoda a Kabát možná mohl alespoň na tomto menším koncertě zahrát něco ze starších kousků pro své věrné. Některé písně však v klubu více vynikaly a fanoušci měli na přímý dohled i techniku hraní samotných muzikantů. Každou z nich si však zaplněný klub užíval a nad složením playlistu nebylo třeba moc přemýšlet. Koncert se neobešel ani bez drobných chybiček, např. když Josef Vojtek zapomněl jednu sloku v písni Pakliže, což se mu často nestává a následně situaci okomentoval, že je to důkaz toho, že kapela nehraje na playback. Jinak však byla většina koncertu odehrána naprosto profesionálně a výkon kapely i zvuk v sále byl precizní.

V závěru koncertu samozřejmě sklidily největší ohlas staré písně Žízeň a Moderní děvče a Kabát se následně po hodině a tři čtvrtě trvajícím koncertu rozloučil. Večírek to byl vskutku povedený a výjimečný. Řada fanoušků by jistě ocenila, kdyby Kabát v budoucnu odjel i nějaké klubové turné. Šňůra, kde by se přehrávaly staré kousky z devadesátých let by k tomu přímo vybízela a skalní fans už po takové volají mnoho let. Model, kdy by se objely největší české kluby, např. vždy dva dny po sobě ve stejném městě, jako to vloni udělal Škwor se svým unplugged tour, by byl ideální a snad by se na všechny zájemce o tuhle "retro" turné dostalo. Kabátu to totiž hodně sluší i v klubu a je to něco úplně jiného než na velkých pódiích. V příštím roce se něčeho podobného asi ještě nedočkáme neboť kapela už ohlásila velké turné na listopad 2020 opět s podiem uprostřed hal, což bude znovu velký cirkus pro širokou veřejnost, ovšem tyhle klubovky ocení opravdoví fanoušci, kteří nejdou jen na ohně a na show, ale záleží jim primárně na muzice Kabátů.

Úsměv pana Lloyda, Bára, Shořel náš dům

Fotky:

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
Zde může být
vaše
REKLAMA

CHCETE NA TENTO WEB UMÍSTIT SVOJI REKLAMU NEBO UPOZORNIT NA NĚJAKOU SVOJI AKCI???

NAPIŠTE NA MAIL:

musicreport@email.cz

bottom of page