top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Monster Meeting: Dva silný stroje. A o tom to je! (REPORT z Brna)


Tak tohle mělo úroveň! Monster Meeting, tedy společné turné dvou spřátelených kapel Traktor a Dymytry, se dá bezesporu už nyní označit za koncertní událost letošního roku na tuzemské scéně. A že těch ostatních koncertů v tomto podivném roce bylo, že ano?! Tohle turné by si však podobný titul jistě zasloužilo i kdyby konkurence nezahálela, neboť se jednalo o dlouho dopředu připravovaný a propracovaný podnik, který přežil i všechna vládní koronavirová nařízení a nebýt jich, mohl se pyšnit i daleko vyšší návštěvností. S fotoaparátem jsem navštívil koncert v Brně, o kterém se šuškalo, že by snad mohl být na dlouhou dobu poslední letošní zastávkou tohohle turné, přestože jich před sebou mělo asi ještě dalších šest. Vláda však stále více kvůli covidu zpřísňuje restrikce a s kulturními akcemi to po zbytek roku nevypadá dobře.


V Brně si muzikanti vybrali k místu konání legendární a dnes už bohužel zpustlý fotbalový stadion Za Lužánkami. Tohle místo má své kouzlo a je škoda, že se dostalo do takto neudržovaného stavu.Nicméně koncerty zde probíhat stále mohou a i kapela Traktor vzpoměla během svého vystoupení na rok 1993, kdy zde vystupovala slavná Metallica. Některé sny se plní a tak i kluci, kteří tu tenkrát byli jako diváci si mohli vychutnat ten skvělý pocit stát tu na podiu před zaplněným hledištěm. To, pravda nedosahovalo zdaleka takové kapacity, neboť muselo být, jako všude jinde letos, rozděleno na dva sektory s omezeným počtem diváků, ale i tak příchozí vytvořili během koncertu hlavních hvězd slušný kotel.

Monster Meeting však není jen o kapelách Traktor a Dymytry. Nabízí divákům program už od odpoledních hodin, kdy se v různých městech střídají další jejich spřátelené kapely. Na většině zastávek zahajují program kapely Černá a Sebastien, v Brně se pak role hlavního předskokana ujala čím dál populárnější veselá parta Trautenberk. Ta dokázala spoustu fanoušků v předních řadách slušně rozparádit a nachystat na zlatý hřeb večera.

Lehce po sedmé hodině večerní s nastupujícím soumrakem pak spadla velká opona a za ní už to řezaly obě hlavní kapely naráz, když spustili svůj tříhodinový společný maraton písničkou Spolu se cítíme živí, která vznikla speciálně pro toto turné. S ní se odhalilo podium v celé své kráse, kterému dominovala obří LED stěna s animacemi a bohaté pyro efekty šlehaly mohutné plameny do všech stran. Obě kapely, které si pod svá křídla vzala agentura ZL production, předvedly moderní rockvou show 21. století na špičkové úrovni a je vidět, že když se do kapely vloží nějaký pořádný kapitál, má to efekt. Popularita obou kapel stále strmě stoupá a tyhle kvalitní show k tomu jen přispívají. Lidi si o ní řeknou a i díky síle sociálních sítí se o ní lehce dozvědí a mohou se na některé prvky podívat. To pak samozřejmě láká spatřit to celé na živo a je to pak skutečný zážitek. O kvalitní hudební tvorbě obou kapel snad není třeba se fanouškům zmiňovat.

Po úvodní společné pecce se taktovky ujal Traktor a odehrál cca hodinu a půl trvající plnohodnotný koncert, kde zazněly jak písně z posledního alba Šachoffnice, tak i starší oblíbené pecky jako Bludičky, Neber si rockera nebo Defenestrace, která je pro tuto dobu velmi příznačná. Ohledně nynější situace měl frontman Martin Kapek i menší proslov uprostřed koncertu, ve kterém vtipně narážel na dnešní, mnohdy absurdní vládní nařízení a sklidil za to velký aplaus. Traktor si na tomhle turné potvrzuje, že má na velká podia a dorostl opravdu ve velkou kapelu, což by možná ještě před pár lety málokdo předpovídal. Jsou však živým důkazem, že ctižádostivost a pýle přinášejí své ovoce.

Stejně tak je tomu i u Dymytry, kteří jsou však na scéně poměrně kratší dobu a tady se určitý nárust popularity dal očekávat. Pomyslného (a možná teprve prozatimního) vrcholu pak dosáhli s velmi vydařenou deskou Revolter, která je posunula úplně někam jinam a vyšvihla je do vyšších sfér. Je to stále ještě poměrně mladá metalová kapela, která vyznává moderní trendy v muzice a maskovaná image jim taktéž hodně pomáhá. Sešlo se v ní mnoho skvělých muzikantů a s přibývajícím věkem narůstají zkušenosti, které teď úročí. Byl jsem hodně zvědavý, jak budou znít pecky z Revoltera na koncertě a zní to stejně vydařeně, jako z desky. Sice trochu bojuji s tím, když kapela musí hrát díky elektronickým prvkům i na koncertě podle počítače, neboť pak tam chybí ta pravá koncertní autentičnost, ale u Dymtry to tak nějeka beru. Nejsou jediní a ve světě to zkrátka tak frčí. Oproti Traktoru však byl zpočátku znát mnohem více přehlušený zvuk z beden, což bylo pro uši místy až nepříjemné a bylo to spíše na škodu. Revoltera pak až na výjimky přhráli celého a nemělo to chybu. Pecky z tohohle alby tvořily víceméně kostru jejich vystoupení a dostalo se smozřejmě i na starší osvědčené kousky. Svůj set pak zakončovala halekačkou Ocelová parta, kde mě zrovna v ten večer zaujala textová pasáž, která by se dala lehce poupravit na dnešní dobu a sice: "Dneska budem bojovat a přivezeme covid, drahý. Hou-hej...." No doufám, že si ho nikdo z koncertu nepřivezl! :-)


Finále pak patřilo opět oběma kapelám. První ze tří přídavků tvořila hymna celého turné s názvem Monster Meeting, kde se tým pyrotechniků opravdu vyřádil a kromě plamenů spouštěl i ohňostroje z protější tribuny zpoza podia, což bylo velmi efektní. Následovaly písně z repertoáru obou kapel, které opět všichni zahráli a odzpívali společně a byly jimi asi největší hity zobou táborů, tedy Strážná věž od Dymytry a Letokruhy od kapely Traktor, jejichž závěr odzpíval už bez doprovodu nástrojů celý stadion společně s oběma zpěváky. Jak toho večera pronesl Protheus, tady byl svět ještě v pořádku a obě kapely mohou být rády, že se ještě na mnoha místech nebojí sposta lidí žít a užívat si koncertů. Za odměnu jim obě kapely a tým okolo nich předvedl úžasnou a na poměry českých kapel velmi nadstandartní show, která dala zapomenout na dnešní podivnou dobu, za což jim jstě patří dík.



Na facebooku musicreport.cz najdete i záznamy živého vysílání z brněnského koncertu.

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
Zde může být
vaše
REKLAMA

CHCETE NA TENTO WEB UMÍSTIT SVOJI REKLAMU NEBO UPOZORNIT NA NĚJAKOU SVOJI AKCI???

NAPIŠTE NA MAIL:

musicreport@email.cz

bottom of page