top of page
MOJE TVORBA TAKÉ ZDE:

Škwor na turné dokazuje, že má na velké haly

Kapela Škwor v současné době zahájila sérii deseti velkých koncertů v rámci turné ke své nové desce Uzavřenej kruh. Turné je nezvykle pro tuto kapelu situováno do velkých sportovních hal a větších, spíše krajských měst. Pro Škwory je to tedy další významný milník v jejich kariéře a těch se za posledních pár měsíců událo celkem dost. Ať už to bylo vydání nové desky, výměna na postu kytaristy, dvacáté výročí kapely a nyní tedy i první samostatná halová šňůra, jejímž vrcholem bude na konci roku asi nejvyšší meta v ČR, koncert v pražské O2 aréně.

Škworům tedy (alespoň prozatím) odpadlo takové to hraní po menších městech a kulturácích víkend co víkend a v letošním roce se soustředí na důstojné oslavy dvacetiletého výročí na scéně. Dalo by se říct, že je to i takovým logickým vyústěním jejich kariéry a kapela s jejich managementem k tomuto kroku dlouhodobě směřovala. Těžko říct, zda se z nich nestanou "novodobí Kabáti" a nebudou hrát jen pár velkých koncertů do roka, ale i to se může stát, pokud toto turné dopadne úspěšně. A zatím k tomu má dobře našlápnuto neboť první ostravský koncert byl vyprodán a ve Zlíně, kde jsem koncert navštívil, publikum taky ostudu neudělalo, ačkoliv hala byla zaplněna zhruba z větší poloviny. Kapacitně je ale asi přeci jen větší a něco kolem dvou tisíc návštěvníků tu dle optického odhadu být mohlo.

Přechod na velkou scénu bývá u kapely vždy určitým riskem, ovšem pokud to vyjde, vždy to má pro její budoucnost zásadní vliv. Škwor se tohoto úkolu zhostil se ctí a samozřejmě že už má s hraním na velkých podiích mnoho zkušeností. Tentokrát to však je první taková šňůra ve vlastní režii a ostudu si tím rohodně nedělá. Naopak, předvádí show na velmi dobré úrovni. Veze se sebou vlastní velké podium, které sice disponuje vcelku jednoduše postavenou scénou, které dominuje "uzavřenej kruh" v podobě hada z obalu desky, ale o to více se tu sází spíše na hru světel, jejichž ansábl je vskutku bohatý a zejména ta pak dotváří zbytek hezkého vizuálního zážitku. Světla jsou přitom po celou dobu koncertu naprogramována vkusně a nikterak přeplácaně a podium vypadá díky tomu velmi dobře. Nijak často se to nepřehánělo ani s vysokými ohni a kouřovými efekty a když už na ně došlo, tak vždy jen v krátkých momentech, aby se tyto efekty během bezmála dvouhodinového hraní neomrzely. Stříbrné konfety vystřelily do davu už hned při úvodní vypalovačce Omyly a pády a už od začátku koncertu vládla ve zlínské hale Euronics dobrá rocková atmosféra. Lidi s kapelou sborově zpívali a evidentně měli už nové album dobře naposlouchané. Toho samozřejmě kapela chtěla využít a tak zahrála z novinky zhruba polovinu písniček mezi nimiž nemohla chybět např. klipovka Za tmavejch nocí nebo titulní Uzavřenej kruh. Seznam skladeb byl jinak obsáhlý a nejvíce se sázelo zejména na ty novodobější kusy z cca posledních tří alb. Nemohl samozřejmě chybět ani průřez těmi staršími a zásadními hity, ale celkově pak playlist působil svěže a neohraně.

Velmi jsem byl zvědavý především na nové působení kytaristy Martina Voláka, který nahradil dlouhodobého člena a producenta kapely Leo Holana. Nebudu se tajit tím, že Volák patří mezi mé nejoblíbenější české kytaristy a jeho styl hraní se mi velice líbí. Zajímalo mě ovšem, jak mu sedne styl muziky právě Škworu, který je přeci jen trochu jiný, než doposud hrával. No a nutno říct, že se s tím popasoval se ctí a na to, že to byl teprve jejich druhý společný ostrý koncert, vypadalo to, jakoby s nimi hrál už roky. Do kapely zapadl i v rámci image jako prdel na hrnec, podal profesionální výkon a navíc vnesl do kapely a hlavně na podium novou energii. Volák je známý svou "živostí" a svými kolečky, poskakováním a jinými kreacemi dělá pro diváky dobrou show, která zkrátka k rockovému koncertu patří. Sóla, která "zdědil" po Holanovi, odehrál bravurně, některá si vylepšil, jiné kytarové pasáže si přidal podle svých vlastních nápadů a občas si mazácky zasóloval i s kytarou za zády. Zkrátka profík, který se ve Škworu určitě neztratí a bude plnohodnotným členem. Otázkou je, na jak dlouho, neboť kapely doposud střídal celkem hojně. Zajímat mě bude určitě nejvíce, co vnese do následné budoucí tvorby a zda-li to bude na celkovém vyznění kapely znát.

Celkově se koncert vydařil. Volba předkapel v podobě partiček Checkpoint a Ultima taky nebyla špatná a celé tohle velké turné má našlápnuto k úspěchu, stejně jako kapela samotná. Zvuk byl při koncertu taktéž bezchybný a kvalitní, ovšem až moc často jsem si všímal chybiček či prapodivných rezonancí v hale od jindy bezchybného bubeníka Martina Pelce, který se semtam uťal mimo rytmus nebo se netrefil do samplů, ale to zkrátka k živému hraní patří a nelze nic vyčítat. Alespoň tím mohl vyvrátit spekulace různých pochybovačů, kteří tvrdí, že Škwor hrává na playback. Tenhle koncert zněl stoprocentně živě a Škwor předvedl, že se může řadit zase o něco výše do pater české rockové scény a dělat show na úrovni zahraničních hvězd.

Video:

(Za tmavejch nocí, Pokřivenej pohled, Nebuď debil, Uzavřenej kruh)

Foto:

Rozšířenou fotogalerii v plném rozlišení shlédněte ZDE!!!

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
 THE ARTIFACT MANIFAST: 

 

This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are. Tip: Add your own image by double clicking the image and clicking Change Image.

NEJNOVĚJŠÍ PŘÍSPĚVKY: 

Přihlaš se pro odběr novinek:

 SEARCH BY TAGS: 
ponavafest.png
bottom of page